Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Atmosféra vánoc

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Atmosféra Vánoc

Vánoční svátky a následně bouřlivá rozlučka se starým a vítání nového roku jsou také synonymem mimořádné štědrosti a hodování. Většinou obměkčí i ty největší odpůrce rodinných slavností a svátečního oblečení. Příprava na Vánoce - advent - je poměrně dlouhé období, začíná na Ondřeje - 30. listopadu, podle našich zvyků vrcholí na Štědrý večer a končí 6. ledna - svátkem Tří králů.

Atmosféru domova během vánočních svátků charakterizuje především specifická honosná výzdoba a slavnostně prostřený stůl s tradičními lahůdkami. Brzké stmívání umocňuje potřebu obklopovat se množstvím svíček, světélek a lucerniček, které v kontrastu s výraznými vánočními barvami - červenou, tmavozelenou, modrou, zlatou a stříbrnou - vytvoří pohodu, na kterou se potom opět celý rok těšíme. Vánoční stromek a úprava stolu dokazují, jak málo stačí k tomu, abychom radikálně změnili charakter i atmosféru prostoru. Na svátcích jsou často nejkrásnější jejich přípravy a radostné očekávání, které jim předchází. Uklízíme, vaříme a pečeme, zdobíme okna, vstupní dveře, schodiště a všechno, co se jen dá. Světélka, živá i elektrická, umísťujeme na všechna možná i nemožná místa, odevšad znějí vánoční melodie a jsou cítit vůně, které nám ani po letech nezevšedněly. Vybíráme a balíme dárečky. Netrpělivé děti se nemohou dočkat jejich rozbalování a třpytivé nádhery vánočního stromku, který je středobodem celé té závratě. Vyvrcholením je štědrovečerní tabule, jejíž nevšednost by měl podporovat každý předmět a aranžmá jídla na stole.

Striktní pravidla nebo zásady slavnostní dekorace neexistují. I pro tu vánoční je rozhodující hlavně výsledný efekt, který má lahodit oku i duši a vytváří přiměřenou atmosféru. Základním symbolem Vánoc se stal ozdobený jehličnatý stromek. Zvyk zdobit vánoční stromeček, který se do našich končin přenesl z německy mluvících zemí a nejdříve se zabydlel v domech bohatých zemanů, získal všeobecnou oblibu a rozšíření až koncem 19. století. Způsob jeho zdobení se v minulosti i nyní neustále mění. Naši předkové kdysi k dekorování používali jen dary přírody, což mělo i symbolický význam, a svoje příbytky zdobili jednoduše a skromně. Vývoj postupoval od ovoce a dalších produktů - jablek, obilných klasů, vlašských ořechů - přes pečivo, malé koláčky, medovníky, ozdoby nebo figurky z tradičních přírodních materiálů, slámy, šustí, proutí, dřeva, až po dnes už tradiční ozdoby z jemného foukaného skla v obvyklém kulatém nebo jakémkoli jiném atypickém tvaru. Jako ozdoby ale můžeme použít například i drobné plyšové figurky, výšivky s vánoční a zimní tematikou v miniaturních rámečcích, hedvábné květiny nebo barevné stužky. Fantazii se meze nekladou, ale dbejme na to, aby výzdoba byla vkusná a měla svůj styl. V žádném případě nepoužijme všechny ozdoby, které se doma nahromadily. Neodmyslitelnou součástí výzdoby vánočního stromečku je jeho osvětlení. Elektrická světélka nebo drobné plamínky svíček umocňují jeho vizuální působení a vdechují mu tajemné kouzlo.


PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT